Driva företag som designer

Det finns nog många som har en dröm om att starta ett eget företag och arbeta med något kreativt, det var i vilket fall det som lockade mig och det var därför jag till slut tog steget och blev egen företagare.

Arbeta som designer

Att få vara sin egen chef lockar nog lika mycket som att få arbeta med det man verkligen älskar. Ett tips är att hitta din nisch för att sticka ut i den tuffa konkurrensen som finns bland designers inom alla områden. Att vara designer är ett väldigt attraktivt yrke som lockar många och därför har vi valt att lista lite olika vägar som förhoppningsvis kan fungera som hjälp på traven.

Skapa eget varumärke

DesignaEtt alternativ som nog lockar de flesta är att skapa ett helt eget varumärke. Här är det du som bestämmer helt och hållet och det finns i princip inga gränser för vad du kan göra. Det enda som kan sätta stopp förutom din fantasi är dina resurser i form av ekonomi och pengar. Men annars kan du verkligen få utlopp för din kreativitet och möjlighet att utvecklas som designer under ditt eget varumärke. Du kan också välja om du vill pröva dina vingar och lägga all tid på att skapa och etablera ditt varumärke eller så kan du ha det vid sidan av en annan sysselsättning. Det vanligaste är att börja med det som ett sidoprojekt och med tiden låta det växa och utvecklas till ett större projekt.

Om du arbetar under ditt eget varumärke kommer du att utvecklas väldigt mycket som person eftersom du blir en allt-i-allo person som förutom att designa kommer att få ägna dig åt marknadsföring, försäljning och ekonomi. Det kan dock vara bra att känna till att det finns mycket hjälp att få, du kan till exempel köpa fakturor som gör underlättar din försäljning. Det är en relativt billig ekonomisk investering men som kan underlätta väldigt mycket för dig och ditt företag.

Sälj din design som företagare

Ett annat alternativ är att sälja din design till ett befintligt varumärke som behöver nya lösningar. Det kan i praktiken fungera som så att det är du som designar men kanske under ett annat varumärke. Det kan handla om att du gör en gästkollektion eller gästprodukt eller kanske i vissa fall att du arbetar som designer där. Det kanske är ett bra sätt att komma in i branschens centrum men å andra sidan behöver du kanske kompromissa lite med dina egna idéer och drömmar för att anpassa dig till varumärket och dess image. Det ska också poängteras att det ofta krävs både tur och kontakter för att få denna möjlighet och det är kanske inte det man ska fokusera på i första hand.

Designer

Leave a Reply