Enskild firma Idag är det många som driver en hobbyverksamhet på sin fritid där de till exempel gör ett par designer då och då och tar betalt för dessa. Det är dock viktigt att vara medveten om att inte längre kan räknas som en hobbyverksamhet om det sker på regelbunden basis eller om inkomsterna når upp till en viss nivå. Då är det dags att söka sig till en annan verksamhetsform och det enklaste, och kanske det allra lämpligaste, steget att starta en enskild firma. Det är en enkel företagsform som inte skiljer sig avsevärt mycket från hobbyverksamheten då även den delar ekonomi med dig ur skattesynpunkt.

När ska jag starta en enskild firma?

Det är svårt att sätta en generell regel för när just du ska omvandla din hobbyverksamhet till en enskild firma eftersom det numera inte finns några konkreta regler utan det görs bedömningar från fall till fall. Du får helt enkelt känna av på vilken nivå din hobby ligger och hur du ser på framtiden och det finns två riktlinjer som kan vara bra att ha i åtanke när du funderar kring detta. Den första riktlinjen är att om försäljning sker på regelbunden basis och det innebär om du får regelbundna betalningar så ses det ofta som en näringsverksamhet och då är det lämpligt att starta en enskild firma. Den andra riktlinjen som du kan ha i åtanke handlar om inkomsten och även om det inte finns en tydlig gräns så kan 25.000-30.000 ses som ett bra riktmärke. Tjänar du det eller mer än så är enskild firma ett betydligt bättre alternativ för just dig.

Vad gäller för en enskild firma?

Den största skillnaden med att driva en enskild firma och en hobbyverksamhet är att processen med att komma igång är något mer omfattande vid en enskild firma. Det första du måste göra är att registrera dig hos Skatteverket och får en F-skattesedel. Om du kommer att sälja varor eller tjänster måste du också göra vara registrerad för moms. Vidare kräver en enskild firma i det fallet att du gör en momsredovisning och i samtliga fall att du gör en riktig bokföring. Det finns dock massor av bra guider och program att tillgå så det bör inte vara något som avskräcker dig.

Bild på bolagsverketshemsida

Det är dock viktigt att poängtera att det är än viktigare att hålla koll på alla papper och på ekonomin för att allt ska flyta på bra. En möjlighet som kan hjälpa dig med en del av detta är att ta hjälp av finansieringstjänster som kan köpa fakturor. Det gör att du som säljare inte behöver oroa dig för att kunden inte ska betala utan det är någon annan som ansvarar för det och du kan lägga allt fokus på ditt nystartade företag!