Det finns många som är intresserade av design inom olika områden och som gör några enstaka jobb då och då. Det primära syftet är kanske inte att gå med vinst utan att få göra det som man tycker är roligast. Man kanske har ett intresse för grafisk design och gör en logga på begäran till vänner och bekanta eller så har man kanske en biodling för eget bruk men säljer några enstaka burkar till några närstående. Då är det möjligt att bedriva det som sin hobbyverksamhet och då gäller särskilda regler som du bör känna till för din egen trygghets skull.

Hobby

Hur mycket får jag tjäna om jag bedriver en hobbyverksamhet?

Det finns faktiskt ingen tydlig gräns på hur mycket du får tjäna när du bedriver en hobbyverksamhet utan det görs en bedömning i varje enskilt fall. Tidigare fanns det dock en tydligare gräns och den låg på 30 000 kr/år men sedan den togs bort har det blivit mer av en gråzon och man gör istället en bedömning utifrån varje enskilt fall. Men den tidigare summan kan i alla fall ses som en riktlinje och om du börjar närma dig 30 000 kr/år bör du kanske fundera på om hobbyverksamhet verkligen är den rätta formen för just dig eller om du kanske ska starta en enskild firma istället.

Det kan också vara värt att känna till att även kontinuiteten kan avgöra om du får bedriva det som en hobbyverksamhet eller ej. Om du på regelbunden basis får inkomster ses det som en form av näringsverksamhet och då gäller andra regler, bland annat måste du skatta redan från första kronan. Det kan dock vara värt att poängtera att du i alla fall måste redovisa dina kostnader och dina intäkter. Detta gör du på din inkomstblankett och dessutom fyller du i en särskild blankett om din hobbyverksamhet som går att hitta på Skatteverkets hemsida. Om du går med förlust på din hobbyverksamhet är du dock inte förpliktigad att ta med den på din inkomstdeklaration. Men du är ändå förpliktigad att spara alla kvitton och anteckningar som rör verksamheten i sju år och anledningen till detta är för att man ska kunna göra en kontroll av deklarationen.

Hur tar jag enklast betalt?

Även om det primära intresset inte är att gå med vinst tar du faktiskt betalt då och då och då kan det vara bra att känna till vilket betalningsalternativ som passar just dig allra bäst. Det allra vanligaste är en banköverföring från kundens konto till ditt företagskonto så till vida du inte säljer något i butik då kontakthantering är vanlig, är du grafisk designer eller någon annan typ av designer så kommer du att ta betalt genom utställande av en faktura mot en klient. På fakturan anger du ditt bankgiro eller ditt bankkonto nummer vid avsaknad av bankgiro eller postgiro. Har du som så många andra företagare problem att få betalt av dina kunder i tid så rekommenderar jag att du använder dig av fakturaförsäljning som erbjuds av olika finansiella företag i Sverige.

Ta betalt med eget företag