Att driva företag som nyetablerad designer kan ofta vara svårt då det ofta handlar om att man får olika frilansuppdrag. Det innebär att man ena månaden kan få hur mycket uppdrag som helst för att nästa månad stå helt utan uppdrag. Det finns både för- och nackdelar med detta upplägg och en stor fördel är att det relativt fritt och flexibelt vilket ofta kan stimulera den kreativa processen, men å andra sidan kan det skapa en stress och då kan det istället hämma den kreativa processen. Därför är det väldigt viktigt att du hittar någon form av balans i ditt yrke och din ekonomi så att du slipper onödig stress. Även om du inte kan påverka allt så kan du faktiskt förbättra din situation avsevärt genom att ta betalt på rätt sätt.

Betalt som designer

Jobba inte gratis

Ett misstag som många designer och andra kreativt utövande personer gör, framför allt i början av sin karriär, är att de jobbar gratis eller till ett alldeles för lågt pris. I en bransch med stor konkurrens kan det ofta vara svårt att få ett jobb och därför kan det kanske vara lockande att erbjuda sig att jobba gratis för att åtminstone få något nytt att visa upp i sin portfolio och man tänker att kanske kan just det gratisjobbet leda till ett stort uppdrag. Detta är något som beställarna är väl medvetna om och tyvärr försöker många faktiskt utnyttja det och därför är det extra viktigt att du faktiskt står på dig och ser till att du får betalt för ditt jobb. Det är oerhört viktigt, inte bara för din egen skull, men också för alla andra kämpande frilansares skull. Ett litet tips är att det kan vara bra att ha en skriftlig överenskommelse gällande summan och betalningsvillkor om en eventuell dispyt skulle uppstå med beställaren när det är dags att betala.

Hur tar jag enklast betalt?

Det enklaste, om ni inte har kommit överens om något annat, är att skicka en faktura ungefär en vecka efter att du har avslutat jobb. Fakturering är i princip alltid det smidigaste alternativet eftersom det är smidigt för både dig och kunden. Det finns dessutom olika typer av faktureringsföretag som gör det enkelt för dig att skapa fakturor, oavsett om du har eget företag eller ej. Här kan du exempelvis köpa och sälja fakturor och överlåta ansvaret för att driva in betalningen om kunden skulle vara sen med betalningen eller av någon annan anledning inte skulle betala. Denna tjänst är inte gratis men å andra sidan ger det dig en ökad trygghet och det kan därför ses som en värdefull investering. Dessutom slipper du lägga både tid och energi på att driva in pengar utan du kan istället fokusera på ditt kreativa arbete vilket säkert kommer att gynna dig i slutändan.